Behandelingen


Voetproblemen



Schimmelnagel:


De schimmelinfectie begint meestal aan 1 nagel. De infectie is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van de ene naar de andere nagel overgaan. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. De huisarts of dermatoloog kunnen geneesmiddelen voorschrijven die de infectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Plaatselijke behandeling van buitenaf met tinctuur is ook prima mogelijk, maar dit vereist wel een discipline van de cliënt. Ook de ondersteunende behandeling door een medische pedicure is van groot belang. Het regelmatig verwijderen van de aangetaste delen van de nagel door de pedicure zal de genezing bevorderen en de behandelingsduur verkorten.


Hoe een schimmelnagel herkennen?

Verdikking van de nagel.

Verkleuring: wit, geel en/of bruin.

Broosheid van de nagel, nagel kan afbrokkelen.

Schilferigheid van de nagel.

Misvorming van de nagel.


Hoe krijgt met een schimmelnagel of hoe wordt het overgedragen?

Via andere schimmelinfecties.

In vochtige openbare ruimtes zoals zwembaden, sauna’s..

Via een opgelopen letsel aan de nagel.

Via gezinsleden met een schimmelinfectie.

Het niet goed afdrogen van de voeten.

Onderliggende ziektes zoals diabetes en psoriasis.

Passen van schoenen met blote voeten.



Eelt:


Eeltvorming ontstaat wanneer er druk of wrijving plaatsvindt. Het ontstaan van eelt is o.a. afhankelijk van:


Overmatige druk of wrijving.

Slecht passend schoeisel of zolen.

Afwijkende lichaamshouding.

Afwijkende voetstand.


De pedicure zorgt in eerste plaats voor het pijnloos verwijderen  van overtollig eelt door middel van een professioneel toestel, mesje of rasp, afhankelijk van de dikte en locatie van het eelt.





Likdoorn:


De likdoorn, ook eeltpit genoemd, is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein diep centrum.


Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De eeltpitten kunnen zowel aan de voetzool als op de bovenkant van de teengewrichten gelokaliseerd worden.

Ook kunnen eeltpitten ontstaan aan de zijkanten van de tenen wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden. Een eeltpit tussen de tenen wordt ook wel eens een eksteroog genoemd.


Een pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door het rondom liggend eelt weg te nemen en vervolgens de kern van de likdoorn weg te halen.



Kloven:


Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking van de voethuid, maar ook door uitermate verdroging van de huid.

De verweekte huid  tussen de tenen is vaak het gevolg van overmatige zweetproduktie.



Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten. Zo ontstaan kloven aan de hielen. Met hevige pijn en steken in de kloven tot gevolg.